top of page

Japanska trädgårdsstilar
Den japanska trädgårdskulturen delas in i fem stilar.
Här nedan finner du stilarna, Innerträdgård, Teträdgård och Stenträdgård, alla som lämpar sig till att anläggas i en hemmaträdgård då de kan anläggas på relativt små ytor.
坪庭
tsuboniwa
Innerträdgård
Den japanska innerträdgården är troligen den stil som passar sig bäst när det kommer till att efterlikna en japansk trädgård då den kan med lätthet skapas med en modern tolkning. Här kan du samtidigt ta inspiration från stenträdgård och teträdgård samtidigt som du kan du blanda in olika element såsom lyktor, broar, sten, vattenytor m.m. Detta är stilen där du har störst frihet till att själv bestämma hur din japanska trädgård ska se ut.
På japanska så heter innerträdgård Tsubo niwa och härstammar från hur du mäter upp två tatamimattor, vilket ännu idag är ett vanligt sätt att mäta bostadsyta på. En tatamimatta mäter ungefär 1.85 x 0.9 kvadratmeter så tsubo niwa i storlek mäts cirka 3.3 kvadratmeter. Det indikerar hur liten en innerträdgård kan vara.
Som nämnt ovan är detta den stil som vi rekommenderar att söka inspiration från och anlägga efter då den har få krav och regler. Här kan du ta med allt som du tycker är vackert med en japansk trädgård och plantera in efter smak och tycke men försök att hålla efter uttrycket "less is more" då den japanska trädgården framförallt ska sträva efter sinnesro med få individuella intryck och istället satsa mer på större grupper som flyter ihop.
-
Stilen kräver inte ett större utrymme utan kan anläggas på en relativt liten yta.
-
Det är inte så strikt och kulturbetingat som andra stilar.
-
Här kan du ta ett flertal element och intryck från andra stilar efter smak och tycke.

茶庭
chaniwa
Teträdgård
En teträdgård är anlagd efter att utföra teceremonin som på japanska heter sado 茶道, vägen till teet. En teträdgård har alltid vissa viktiga element såsom en entre till trädgården som leder bort till ett väntrum där du som besökare väntar på att din värd ska ta emot dig och leda dig bort till trädgårdens mest centrala och viktigaste del, tehuset.
Teträdgården består av två delar, en yttre trädgård där du finner entren och väntrummet och den inre trädgården med ett handfat fyllt med vatten där du som besökare kan skölja av händer och mun för att rena dig inför ceremonin.
Yttre och inre trädgården är ihopknutna med den mycket viktiga stigen där ibland vid gränsen du kan hitta ytterligare en entre som i regel är ganska låg. Detta för att du ska tvinga dig själv att buga dig när du entrar den inre trädgården och få uppleva en mer ödmjuk sida av dig själv samtidigt som du blir närvarande att du nu lämnar den materiella världen bakom dig.
Växter som ingår i en teträdgård är de som är vintergröna och som inte har någon större blomning. Detta för att du som besökare i en teträdgård ska inte känna av säsongens skiftningar i någon större bemärkelse.
Tips på växter som är lämpliga är tillexempel, sockblomma, ormbunkar, bambu, gräset starr, mfl.
Som beskrivningen visar av en teträdgård är att om du har i åtanke att anlägga en så innebär det ett stort ansvar till den kulturella delen och de element som bör finnas med. Är det som så att du faller för den stil som en teträdgård har så kan det vara klokt att istället ta den inspirationen och tillämpa den i en innerträdgård.
-
Några av de vackraste trädgårdarna i japan är teträdgårdar.
-
Stilen är knuten till en teceremoni och det kulturella runt det.
-
Du som planerar att anlägga en teträdgård bör läsa på om hur en teceremoni går till.
-
Kräver betydligt mer utrymme än en innerträdgård.
-
Kräver också ett tehus.

枯山水
karesansui
Stenträdgård
Stenträdgården är efter innerträdgården den stil som mest förknippas med den japanska trädgårdskulturen för oss västerlänningar. Detta kan beror på att många stenträdgårdar är anlagda ihop med Buddistiska templen som utövar zen och meditation. Stilen kan också ibland kallas för kare-sansui som är översatt till "torrlagt bergsvatten". Här symboliserar gruset vatten som omringar öar bestående av upphöjda ytor eller större stenar, där stenarna symboliserar berg. Som ni säkert har sett så är ofta gruset krattat i välplanerade mönster som förstärker intrycket av flytande vatten.
En stenträdgård är en trädgård som är relativt lätt att anlägga här i Sverige och kan både på kort tid och med mindre medel se ut som en riktigt fin japansk trädgård. Tänk på att den tomma ytan här är minst lika viktig som den anlagda ytan. Speciellt här då en stenträdgård går gärna mot det minimalistiska hållet. Vill du veta mer om balansen mellan de fyllda och tomma ytorna, konceptet Ma och Mu så klicka här.
Lämpliga växter att ha i sin stenträdgård är klippta Azaleor, buxbom, tall och bambu. Även körsbärsträd och någon mindre och diskret marktäckare går bra.
-
Här kan storlek variera och ingen större yta krävs.
-
Lätt att få till en vacker japansk trädgård med små medel.
-
Tänk på att här är inte växterna huvudfokus och det kan vara bra att vara sparsam.
-
Läs gärna på vad stenarna symboliserar i den japanska trädgårdsvärlden innan du anlägger.

Promenadträdgård och Dammträdgård har många likheter och även om de inte är vanligt förekommande i en privat trädgård så är det fullt möjligt att anlägga dessa hemma. Om du är intresserad så se då till att ha ordentligt med utrymme att tillgå.
回遊式庭園
kyaushikiteien
Promenadträdgård
Även om promenadträdgårdar har funnits i japan sen 1500-talet så slog de igenom och blev populära under slutet av Edo, cirka 1800. Dessa trädgårdar har en stor likhet med dammträdgårdar där du har en stig som följer runt ett vattendrag eller damm som oftast är den centrala biten i trädgården. Skillnaden är att i en dammträdgård så är huvudfokus på vattnet medans här så är tanken att du som besökare ska förstå att resten av omgivningen är lika central som själva vattnet.
Det är fullt möjligt att anlägga en promenadträdgård i sitt hem då själva inslaget av vatten behöver inte vara så stor som man först tänker sig. Det viktiga är att stigen går runt. När det kommer till växtval så är de flesta av växter som ger en känsla av japansk trädgård acceptabla, gärna med inslag av mjukt formklippta buskar. Tänk dock på att inget ska stå ut markant utan istället ska allt skapas med en känsla av harmoni där växtligheten flyter ihop med varandra och skapar ett diskret grönt rum. Här får du gärna ta med element såsom lyktor och liknande men tänk även här på att det inte står ut för mycket från resten.

池庭
ikeniwa
Dammträdgård
Dammträdgården är uppbygd lite som en promenadträdgård men med vattnet som huvudfokus och här behöver du inte anlägga en gångstig runt hela dammen eller vattendraget.
Vatten har alltid spelat en stor roll inom den japanska trädgårdskulturen då den inger ett säreget lugn, unikt för vatten. Dammträdgården idag behöver inte vara jättestor utan de flesta som anläggs i modern tid är på en nivå som kan passa i en större trädgård eller där du har en bit mark att undvara.Här gäller precis samma regler som med de övriga stilarna och det är att se till att det du väljer att plantera in matchar och går mer sömlöst ihop än att stå ut som starka solitärer. Du ska ha en vy av en plats och inte en enskild växt. Särskilt viktigt är det att inte blanda in konstgjorda fontäner eller liknande i din damm och försök att få kanterna att se så naturliga ut som det möjligt går.
Har du en tillräckligt stor damm så kan du försöka anlägga en ö eller bygga en bro över, gärna i stil med de japanska broarna.

bottom of page