Läkemalvan Althaea officinalis står i vår medicinalträdgård och sträcker sig över två meter upp fylld med sina vit och lila blommor. En imponerande syn som är omtyckt av både människor och pollinatörer.
Läkemalva har odlats i Norden länge och man har hittat den i medeltida läkeböcker men tror att den har kommit till Europa redan på 700-talet. Precis som de flesta andra av våra medicinalväxter togs den hem av munkar som odlad den i sina klosterträdgårdar.
Namnet Althea härstammar från grekiskans althos som betyder lämpligt nog "att bota" då den har använts till en rad åkommor såsom sårläkning, bölder och insektsbett, m.m. Men framförallt har den nyttjats flitigt när det kommer invärtes och fungerat som en dåtida hostmedicin då den innehåller mycket slem, detta gäller speciellt roten som innehåller upp till trettio procent slem och blommorna ungefär hälften.
Läkemalva är hemmahörande i Västeuropa och Centralasien och växer där vilt på oftast på fuktig mark.
Vi odlar vår läkemalva i vår medicinalträdgård där den står soligt och ganska torrt. När den är nyplanterad så behöver den hjälp med bevattning om det skulle bli torka en längre tid men nu när den är etablerad så får den kogödsel på våren sen gör vi inget mer. Om det torkar för länge kan den få rost.
En fantastisk ört som vi verkligen rekommenderar att införa i er trädgård och som ni kan inhandla hos bland annat Åbergs Trädgård.
Vill ni veta mer om Läkemalva och medicinalväxter så kan vi rekommendera två böcker som är Häxans Trädgård och Ystads klosterträdgårdar. Vi kan även rekommendera boken Perenner av Marie Hansson och Björn Hansson för skötselråd.
Comments