Ma inom shintoismen är konceptet som definierar balansen som finns i utrymmet mellan olika ting. Om vi håller oss inom trädgårdskulturen så är det utrymmet mellan till exempel grenarna på en lönn eller de blad som sitter på grenen. Det kan även vara de stenar som står utplacerade in din japanska trädgård. Det är inte formen på stenarna utan då utrymmet som skapas mellan dem och tänker en till så är det egentligen minst lika viktigt för helheten. Faktum är att det dyker upp precis överallt.
Varje träd, perenn, buske som ska placeras ut kommer att påverka de växter som redan växer där bara genom att ta upp det utrymme som finns mellan dem och därav skapa en ny helhet till trädgården. Att uppskatta det tomma utrymmet som formar allt runt om oss och att kunna sätta sig ner för att verkligen se det har hjälpt mig till en stor del när jag formar vår japanska trädgård. Det fantastiska är eftersom trädgården är levande så kommer det här signifikanta utrymmet som Ma representerar att förändras genom tiden och skapa nya intryck, något som är viktigt att ha i åtanke när platsen väl är vald.
Vad är då Mu?
Mu är den negativa ytan som finns runt omkring oss , ett tomrum och är ett koncept inom Zen som är den absoluta sinnesstämningen. Något som vi måste få om vi ska kunna uppskatta allt annat som finns omkring oss. Ma ger oss den respons från de objekt runtomkring oss medans Mu ger oss inget alls.
Detta är min tolkning på Ma och Mu och det är väldigt troligt att vi kommer att återkomma till dessa två koncept. Men jag kan säga som så att efter upptäkt dessa två nästa filosofiska sätt att se vår omgivning på så har jag börjat se vår trädgård på ett annat sätt. Testa gärna själva att bara sätta er ner på valfri plats i trädgården och försök att bara se de utrymmen som era växter skapar mellan sig, de utrymmet som skapar den harmoni och balans som syr ihop helheten.
Jag vill också rekommendera två böcker som berör ämnet och det är Japanese Gardens, Monty Don and Derry Moore och Sakuteiki, Vision of the Japanese Garden.
Comments