NPK - tre viktiga näringsämnen
- Sakura Trädgård
- 26 dec. 2022
- 3 min läsning

Ett flertal gånger har kunder kommit fram till mig och frågat om det är bra att använda näringsämnet NPK till den växt de har köpt eller planterat. De flesta av dessa förknippar NPK med Blåkorn och förståeligt är det då det ofta står skrivet med stora bokstäver på förpackningen.
Men om en tittar noga så hittar man ordet NPK på jordsäckar, näringstillskott och gödsel, m.m.
Men vad är då NPK och vad gör det för dina växter?
Kort sagt så är det en förkortning för tre väldigt viktiga näringsämnen, Kväve (N), Fosfor(P) och Kalium(K) som finns i det materialet som du har köpt, ofta i kombination med en rad siffror efter som kan se ut något så här: NPK 4-1-7.
Sifferkombinationen talar om för dig som konsument om hur många procentandelar av själva totalvikten varje näringsämne innehåller. I det här fallet innehåller förpackningen 4% kväve, 1% fosfor och 7% kalium. En vanlig blandning i till exempel Tomatnäring.
Men hur påverkar dessa tre näringsämnen dina växter?

Kväve är det viktigaste näringsämnet som växterna behöver och som behövs i stor mängd då det snabbt lakas ur och går från jorden ut i luften som kvävgas och kan därmed inte längre tas upp
av växten.
Kvävet ger god tillväxt och ger friska och gröna blad. Ett underskott på kväve visar sig oftast genom att bladen gulnar och växten blir klen. Dock så hjälper det inte att övergödsla kväve heller då de växter som får ett överskott blir ranliga, samt att blomning och fruktsättning minskar. Vid svåra fall uteblir blomning helt. Cellerna i växten blir vattenfyllda och ger då ett sämre skydd inför vintern.
Kvävebehovet är som störst på våren och försommaren då tillväxten är som störst. Ge då rikligt med kväve men håll upp någon gång vid midsommar då alla fleråriga växter ska börja att
förbereda sig för att gå i vinterdvala.
Detta gäller inte sommarblommor eller ettåringar som inte går i dvala.

Fosfor finns i jorden och i vatten som salter, fosfater. Fosfor påverkar växtens rotsystem och gör bland annat att växten blommar fint och ger god avkastning på frukt och bär. Fosfor bidrar även med hjälp för växten att ta åt sig solljus. Fosfor är ett mer stabilt ämne än kväve och urlakas inte lika lätt men även om jorden har god åtgång på fosfor så kan vid för låg temperatur eller vid fel pH-värde växtens rötter inte ta upp ämnet.
En brist på fosfor visar sig med att rotsystemet blir underutvecklat precis som plantan i sig.
Äldre blad och stjälkar kan få en rödbrun, nästan lila färg med en grå ton.
Om det blir ett överskott på fosfor så kan det bli svårt för växten att ta upp vissa mikroämnen som till exempel järn och bor.
Jord med hög mullhalt har sällan brist på fosfor.

Kalium påverkar växtens ämnesomästtning och vätskebalans som i sin tur leder till att vedartade växter avmognar som de ska och går in i vintervila i tid. Kalium påverkar även frukt och bärs
hållbarhet och kvalitet så god tillgång ger godare frukt. Detta har med att kalium gynnar bildandet av kolhydrater som inte bara ger sötare frukt utan även ett bättre skydd mot vinterkylan då
kolhydrater skyddar växtens celler.
Brist på kalium gör att bladen skrumpnar, gulnar och får en brun kant.
Överskott gör att växten får brist på magnesium och tvärtom då dessa två näringsämnen konkurrerar om samma upptag.
Om ni är intresserade av näringsämnen och vad gödsel gör för dina växter och jord så kan vi gladeligen rekommendera boken "Gödsel - om trädgårdens näringsliv" som går på djupet på ett väldigt pedagogiskt sätt som gör att boken både passar till trädgårdsamatören som till proffset som vill fördjupa sig.

Comments