Jag vet inte men kan nyskördade sockerärter vara det godaste vi har i odlingslandet? Denna underbara gröda som med lite stöd i livet kan sträcka sig upp över två meter och vara fylld med välsmakande baljor.
Det är inget svårt alls att odla ärter som går bra att sås direkt i landet så fort som jorden är tillräckligt uppvärmd. Ibland fördodlar vi plantor inomhus eller på skyddad plats i krukor för att grödan ska få ett litet försprång mot ogräs och hungriga sniglar. Tänk även på att fåglar är glada för att dra upp dina nysådda ärter. Detta kan undvikas genom att lägga över väv.
Ärter växer i de flesta av jordar så länge den slipper stå i vatten. Du kan dessutom vara snål med kvävet då ärter tar kvävet från luften och förvara det i knölar på rötterna. Däremot kan du lägga på kompost så den får bra tillgång till fosfor och kalium.
När plantan har växt på sig lite så se till att hålla ogräset borta då ärter har lite svårt med konkurrensen.
Ärter behöver något typ av stöd eller spaljé att växa mot då det finns sorter som blir väldigt höga. Även de små bör få stöd och då kan nerstucket ris i jorden räcka.
När det kommer till skörd så ska sockerärter gärna ätas när baljan fortfarande är platt medans brytsockerärt, sprit- och märgärt gärna får utvecklas en längre tid.
Lycka till med din odling!
Komentáře