När det tidig vår på plantskolan Åbergs Trädgård där jag har det stora nöjet att arbeta så är det en vara som nästan alla kunder tar med sig hem. Nämligen sättpotatisen. Sina egna favoriter som har odlats år efter år och som krävs på middagsbordet tillsammans med nubbe och sill.
För den som har en gång ätit sina egna delikatesspotatisar vill inte återgå till potatis som säljs i affären.
Precis som tomat, gurka och de flesta av våra egenodlade grönsaker så är smaken på potatis som har odlats i landet där hemma mil ifrån den köpta. Inte så konstigt då massproducerad tidig potatis som hetsodlas med allt för mycket kväve blir vattniga och tappar i smak.
Att odla potatis är enkelt men precis som med all odling så är där en del saker att tänka på och det första är näring. Potatisen är ingen näringskrävande gröda och faktum är att det är mycket lättare att övergödsla sin potatis än att den lider av näringsbrist. Som nämnt tidigare så kan för mycket kväve gör att potatis blir vattning och det blir mycket blast och få knölar. För lite näring kan göra att potatisen spricker vid kokning. I samband med att förbereda potatislandet så grundgödsla med välbrunnen gödsel. Vi använder oss av kogödsel, men hästgödsel eller liknande går alldeles utmärkt. Efter det så gödslas inte mer.
Däremot så är det viktigt att vattna rikligt, speciellt under knölsättningen som pågår under hela sommaren. Ha som regel att inte låta ditt potatisland torka, utan håll en jämn fuktighet.
Om du har odlat potatis tidigare år och det är ett fast inslag i din odling så är det viktigt med växtföljd. Detta betyder att du byter plats på det som du odlar på varje år. Tillexempel att det land som du odlade rotfrukter i flyttar på sig och där sätts potatisen. Nästa år så flyttar potatisen efter och nya grödor placeras i landet.
Att vara noggrann med en växtföljd är för att du kan undvika sjukdomar och angrepp som annars gärna kommer om grödan får stå kvar i samma land år efter år.
När det gäller plats så odlas potatis i solen och på en jord som är lätt och väldränerad. Om du har en styv lerjord så måste den bearbetas med organiskt material, gärna kompost. Om kompost är en bristvara så brukar trädgårdsjord som ibland säljs 4 för 100 utmärkta till att jordförbättra.
Innan potatis ska ut i jorden så är det rekommenderat att förgro. Detta är inget måste men det skyndar på odlingen väsentligt. Lägg dina potatisar i en äggkartong och ställ den svalt i ett ljust fönster. Om du lägger lätt fuktad jord i botten så kan potatisen utveckla rötter och då går processen ännu fortare. Räkna med att det tar en cirka 4 - 5 veckor innan potatisen sätter groddar.
När jorden är minst +8 grader så går det bra att sätta ner knölarna. Potatis klarar inte av frosten så finns där risk för nattfrost så täck plantorna med väv eller liknande.
Radavståndet får gärna vara mellan 55-70 cm och plantavstånd mellan 17-30 cm. Sena sorter som har en längre utvecklingstid föredrar ett längre plantavstånd. Snåla inte med avståndet då för tättsittande plantor ökar risken för potatisbladmögel.
Under växtperioden så kupa potatisen ett par gånger. Det innebär att du föser upp jord runt potatisen så att det inte ligger någon riska att knölarna utsätts för sol. Synliga knölar blir gröna och utvecklar ett gift.
Hur lång tid det tar för potatisen att mogna är lite beroende på vilken typ av potatis det är. Larsvikens rekommendationer är är 7-8 veckor på tidig, 10-12 när det kommer till sommarpotatis och +14 veckor när det gäller höstpotatis. Om du är osäker så skrapa bort lite jord för att se efter.
En viktig sak att tänka på är att om du ser att blasten är angripen av bladmögel så kapa den och släng växtmaterialet i soporna. Potatisen slutar att växa när blasten är avskuren men bladmögel kan gå ner i knölarna och utveckla brunröta. Detta är extra viktigt om det väntas regn.
Ett stort lycka till med din potatisodling.
Comments